Gatas Gynt

Tilbake

Gatas Gynt er en annerledes filmatisering av Henrik Ibsens Peer Gynt, med gatas folk i rollene. Alle aktørene er amatører som er funnet gjennom Frelsesarmeens rusomsorg. Filmen hadde premiere 13. mars i år som utendørskino på Youngstorget i Oslo. HM Kong Harald og over 1000 fremmøtte overvar filmvisningen. Den har senere blitt vist på NRK TV, og nå foreligger denne dramatiske dokumentaren på DVD.

.

SE FILMEN HER:

filmarkivet.no
.

Handlingen er hentet fra femte og siste akt av Peer Gynt, der Peer møter sine livsløgner og står helt alene. Denne selvets keiser, som skulle herske over hele verden, blir avkledd og må ta oppgjøret med seg selv før han til slutt finner sin nåde, sin kjærlighet.

«Du var eslet til en blinkende knapp på verdensvesten, men hempen glapp, og derfor skal du i vrakgods-kassen, for, som det heter, går over i massen.» (Knappestøperen i femte akt).

Filmen er regissert av Hallvard Bræin, som nylig leverte Giganten om Erik Bye. Bræin er også opphavsmann til ideen bak Gatas Gynt. Manus er skrevet av forfatter og dramatiker Christopher Grøndahl, som mottok Ibsenprisen i 2007. Produksjonen er ved Cylinder Produksjon AS.

Egil Schønhardt spiller gatas Peer. «Hvor mange ganger får man en sånn sjanse?» tenkte han idet han sa ja til hovedrollen. «Jeg leste manus og jeg likte det. Peer Gynter egentlig nok til å interessere folk, tror jeg, men her har manusforfatteren fått til noen ekstra lag. Det som fortoner seg som noe i utgangspunktet, viser seg å være noe helt annet. Og under der igjen finner du et nytt lag», sa Egil under innspillingen.

Gatas Gynt
plakat

Kan gatas folk gjennom sine erfaringer tilføre historien om Peer Gynt noe nytt? Aktørenes møte med teksten gir en for mange ny innfallsvinkel til Ibsens ord. Filmens drivkraft er deres tolkninger av dramaet og prosessen rundt selve dramatiseringen. Teksten tilfører også aktørene et perspektiv på sine egne liv.

«Hvor var jeg som meg selv, som den hele, den sanne? Hvor var jeg med bestemmelsens merke i min panne?» (Peer i femte akt). Egil Schønhardt sa om opplevelsen som landets populære nasjonalikon: «Jeg spiller ikke. Jeg prøver bare å være meg sjøl. Og det er ikke lett, det.»

Gatas Gynt kan ikke minst gi oss et annet blikk på gatas folk og avlive noen fordommer om våre medmennesker. Filmen har tatt form i nært samarbeid med Frelsesarmeen, som får inntekter av Dvd-salget. Vi møter også Sven Nordin som dialogtrener for de medvirkende, og ser hvordan han introduserer Peer Gynt for dem. Utgivelsen inneholder ekstramateriale i form av en kortfilm, bakomfilm og intervjuer.

Og kongen kom.
Scale

PRESSE
dagbladet-114

Gatas Gynt

Director: Hallvard Bræin

Script: 
Henrik Ibsen / Christopher Grøndahl

Production: 
Cylinder Production AS

Producer: 
Gaute Lid Larssen

In corporation with 
Frelsesarmeen

Distribution:

NORWEGIAN FILM INSTITUTE

Co-production/Screening: NRK

20131220-191335.jpg20131220-191557.jpg20131220-191607.jpg

(Foto:Hallvard Bræin)