Gutten og havet

FESTIVALS
Annapolis film festival, 2024
Global Peace Film Festival, 2024
Awareness festival, 2024
Santa Fe international film festival, 2024
Souq Film Festival
.
Ramsalt hav er en fortelling om en familie som reiser til Hellas på ferie og opplever at en fryktet situasjon utspiller seg, og der to ulike virkeligheter møter hverandre.
.

Om regissøren
Marianne Østengen er utdannet film- og sceneinstruktør med bakgrunn fra Norge, Nederland og USA. Hun har i en årrekke drevet Teater Impro hvor hun har hatt regi på ulike teaterforestillinger, holdt workshops i skuespill for kamera, og forskjellige stilarter innen teater.

Hun har tidligere skrevet og regissert kortfilmene Løshår (Metropolisfilm), Mamma, det er langt på dag (Motlys), Mellom linjene (Motlys), Aldri mer hverdag (Viafilm) og Utsikt fra et vindu (Marianne Slot/BentHamer), støttet av NFI, Nederland, og Frankrike. Filmene er vist som forfilm på kino og en rekke internasjonale filmfestivaler, og solgt til fjernsynskanaler i inn- og utland.

PROSJEKTBESKRIVELSE

“The boy and the sea”

Marianne Østengen har laget en film som konfronterer oss med vår egen bevissthet rundt et voksende problem med mennesker på flukt. Uten verken å moralisere eller legge føringer på våre holdninger, trekker fortellingen opp en tynn linje mellom dem og oss.

Havet skiller to verdener, to virkeligheter, og noen ganger flyter disse bokstavelig talt over i hverandre og hvisker ut nettopp dette skillet; som når et barn leker bekymringsløst på stranden, der et annet barn skylles livløst i land.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, uttalte under en pressekonferanse i Brussel (januar, 2019): «I 2018 døde seks personer hver eneste dag på flukt over Middelhavet. At dette kontinentet med all sin makt, penger, teknologi og ressurser tillater gjennomsnittlig seks mennesker daglig å dø i Middelhavet, er dramatisk! Å redde liv på havet er ikke et valg, heller ikke et spørsmål om politikk. Det er en forpliktelse som menneske.»

Marianne har laget en film der en vestlig familie på badeferie i Hellas opplever sitt livs mareritt når deres lille gutt et øyeblikk forsvinner fra stranden. Gjennom deres frykt får vi et kort innblikk i hvor sårbart livet kan være og dermed samtidig trukket en parallell til livet på den andre siden – som skyller i land et livløst barn. Alt kommer ubehagelig nært.

Filmen konfronterer oss med våre egne holdninger og tvinger oss til å tenke.

Prosjektet er støttet av Norsk Filminstitutt og Viken Filmsenter.

Gaute Lid Larsen, produsent/Cylinder